poniedziałek, 23 marca 2015

Prosty i pewny przepis na Babkę Wielkanocną

Babka Wielkanocna - Przepis

Jeżeli szukacie sprawdzonego, ale przy tym łatwego przepisu na Babkę Wielkanocną to idealnie trafiliście! Jestem w posiadaniu takiego przepisu, który stosuję od kilku lat na Święta Wielkanocne.

Składniki:

- masło - 25 dkg;
- cukier - 20 dkg;
- 4 jajka;
- mąka pszenna - 12 1/2 dkg;
- mąka ziemniaczana - 12 1/2 dkg;
- proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki;
- szczypta soli;
- cukier waniliowy - 1 opakowanie;
- 1 skórka otarta z cytryny;
- masło i tarta bułka do formy;

Polewa:
- czekolada - 10 dkg;
- masło - 2 dkg;

Na początku należy utrzeć masło w misce z cukrem, następnie dodać jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz skórkę cytrynową.
Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z mąką ziemniaczaną i stopniowo dodawać do masy jajecznej, pamiętając aby cały czas wszystko ucierać!
Formę do pieczenia posmarować masłem i posypać tartą bułką, ewentualnie formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Babkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut.

Polewa: Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, skrapiamy wodą, następnie roztapiamy nad parą, dodajemy masło, mieszamy! Na końcu już tylko ciepłą polewą smarujemy ciasto.
SMACZNEGO!
Czas wykonania Babki Wielkanocnej według mojego przepisy wynosi około 1 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz